oplossingen voor wooncrisis gezocht!

Gepubliceerd op: 23-02-2021

Minister voor Wonen: oplossingen voor wooncrisis gezocht! Het gaat niet goed met wonen in Nederland. Lange wachttijden voor een sociale huurwoning (meer dan 11 jaar in de regio Utrecht), ruim 40.000 geregistreerde daklozen en prijzen van huur- en koopwoningen die door het dak schieten. De problemen zijn bekend. Daarom reist Stefanie Blokhuizen, tijdelijk en zelfbenoemd Minister voor Wonen, vanaf 22 februari tot en met 11 maart door Nederland. Op zoek naar oplossingen.

Tijdens haar zoektocht interviewt de tijdelijke minister deskundigen over hun oplossingen voor de woonproblemen. Ook gaat ze de wijken in waar ze met buurtbewoners praat. Samen met Stefanie Blokhuizen wandelen we door een van de wijken waar ze geweest is.

Werken en slapen op 8 vierkante meter

“Kijk, daar woont Sacha” vertelt Stefanie terwijl ze naar een benedenwoning wijst. “Zij liet mij zien dat ze samen met haar man en zoon van 24 een woning van 58 vierkante meter deelt. Haar zoon heeft een kleine kamer waarin net een hoogslaper met een bureau past. Ook hij moet vanuit huis werken. Dat is bijna niet te doen.” Net als veel anderen wil Sacha’s zoon dolgraag op zichzelf wonen, maar dat is onbetaalbaar. “Sacha vertelde me dat het haar zoon met zijn salaris niet lukt om een woning te kopen en ook huurwoningen in de vrije sector zijn ongelooflijk duur. Voor een huis in de sociale huur verdient hij dan weer net iets teveel.”

 

  • In de wijken praat Stefanie Blokhuizen met bewoners wat er gedaan kan worden aan de woonproblemen

Woningen weer betaalbaar krijgen

Gelukkig zijn er volgens de tijdelijke minister ook veel oplossingen. “Met verschillende deskundigen sprak ik er al over. Bijvoorbeeld met Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD, over zijn oplossingen om woningen weer betaalbaar te krijgen. Of met Albert Jan Kruijter (directeur van onderzoeksinstituut IPW) en zijn ideeën over het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar woningen.”

  • Tijdelijke Minister voor Wonen zoekt oplossingen voor de wooncrisis

Doe mee!

“Binnenkort is de Tweede Kamerverkiezing en mogen we naar de stembus. In het nieuwe kabinet moet er echt een minister komen die aan de slag gaat met het oplossen van de wooncrisis” benadrukt Stefanie Blokhuizen. “De regering heeft het echt af laten weten. Terwijl er in de praktijk best veel oplossingen zijn, waar de echte minister straks zo mee aan de slag kan. Want dat er iets moet gebeuren, dat is overduidelijk!”

“Ik deel al mijn bevindingen op social media. Om de politiek te laten luisteren is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mijn berichten delen. Ik hoop dat iedereen meedoet. Want de wooncrisis raakt bijna iedereen.”

Je kunt de Minister voor Wonen volgen via Intstagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Deel vooral ook jouw eigen goede oplossingen en ideeën met haar. Ga voor meer informatie naar: www.ministervoorwonen.nl