Wat is leefbaarheid

Gepubliceerd op: 05-03-2017

Wat is leefbaarheid?

Wat is leefbaarheid?

20 februari 2017

Tussen de grote flats in de wijk Overvecht staat een klein gebouwtje. Als je binnenloopt staat er een rek met allerlei folders van zwemles en taalles tot hulp bij kinderbijslag aanvragen en huiselijk geweld. De vrouw achter de balie lijkt de meeste mensen die in en uit lopen te kennen en heeft op elke vraag een antwoord. Het is geen buurtcentrum maar wel een plek waar bewoners uit de buurt terecht kunnen voor al hun vragen en ondersteuning kunnen krijgen waar nodig. Overvecht is een wijk waar veel mensen wel wat hulp – in wat voor zin dan ook – kunnen gebruiken.

Dit soort plekken, met alles wat er omheen georganiseerd wordt, worden mede gefinancierd door corporaties. Maar mag dit tegenwoordig nog wel? Sinds de nieuwe woningwet zijn corporaties beperkt op meerdere terreinen. Op één van deze terreinen kom ik regelmatig een discussie tegen: leefbaarheid. Laten we de overheid keuzes voor ons maken door een beperkende wet of maken de corporaties zelf keuzes in waar we voor willen staan? Binnen de corporatie komt het steeds op dezelfde vraag neer: “Wat doen we wel en niet op het gebied van leefbaarheid?”. Gaan we terug naar onze ‘kerntaak’; het verhuren van goede woningen. Óf moeten we misschien juist vooruit naar een nieuwe kerntaak; ingaan op de behoeften van de samenleving? Het begrip ‘leefbaarheid’ speelt hier wat mij betreft een belangrijke rol in.

Maar wat is leefbaarheid precies? Hoe kan je het inkaderen en taken verdelen over verschillende instanties? Het blijft een lastig te definiëren begrip. Naast alle inhoudelijke discussies kwam ik daar tijdens een workshop ‘graphic facilitation’ weer eens achter. In plaats van lappen tekst kun je iconen gebruiken om iets weer te geven. Door iets weer te geven met een eenvoudig icoon moet je gelijk tot de kern komen. Probeer leefbaarheid maar eens visueel te maken zodat in één oogopslag duidelijk is wat het inhoud. Hoe zou dat er volgens jou uitzien?

Ilse Zijlstra, trainee Talent in Huis, Portaal.